lördag 20 februari 2010

Lax och Hallon cheesecake m vit choklad + vin


Ni som följer vanliga bloggen www.skoggren.blogspot.com har ju säkert sett det här förut. Men det är en återkommande favorit.

Det behövs:
Laxbitar
salt
vitpeppar
citronpeppar
dill
citron
lite smör

Till sås
TYP:
cremefraice
majonäs
rödlök
äpple
lite boston gurka
en klick god senap
dill
salt, peppar, chili

Rör ihop

Tillbehör:
Potatis i valfri form
morötter och purjo är gott till men varianterna är oändliga

Smöra formen
salta botten
Lägg i laxbitarna
ringla lite smör på
salta peppra, cirtonpeppra, dilla.
Lägg på tunna citronskivor

In i ugnen ca 30 min i 225 grader om bitarna är frysta annars ca 15 min.



Botten:
250 gr digistive kex
125 gr smör

Mixa ihop i matberedare och bred sen ut i smörat form med löstagbar kant. Grödda i 7 minuter i 175 grader.

Fyllning 1:
400 gr färskost
1½ dl strösocker
2 ägg
rivet skal av 1 citron
2 dl hallon

Vispa ihop allt utom hallonen med elvisp tills det blir en slät smet. Vänd ner hallonen. Häll på kex botten. Grädda ca 30 minuter eller tills smeten stelnat. (För mig tog det ca 45 min).

Fyllning 2:
100 gr vit choklad
3 dl creme fraice
3 msk strösocker.

Smällt chokladen i exempelvis micron blanda sen med creme fraice och socker. Bred över kex botten och fyllning 1. In i ugnen igen ca 6 minuter.

Låt svalna. Ställ den sen i kylen över natten eller iaf flera timmar.

Servera med hallon.



2 goda vin tips
Vitt:
Gräsö Riesling Classic 66 kr
Passar sjukt bra till laxen.
Verkligen gott och prisvärt vin.

Rött:
Penfolds Hyland 109 kr
Passar gott till ex tacos och bara som dricka som det är vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar